novostiDruštvo arhitekata Dubrovnik
Održana svečana Izborna sjednica Skupštine Društva arhitekata Dubrovnik
Dubrovnik, 9.7.2021.

Na svečanoj Izbornoj sjednici Skupštine Društva arhitekata Dubrovnik koja se održala u petak 9. srpnja 2021. izabran je novi Izvršni odbor Društva u sastavu Ursula Stanić Siništaj (predsjednica), Božo Benić (dopredsjednik) te članovi Paula Anđelić, Ivan Mihovil Siništaj i Ivan Vojnić. Sjednici su ispred Grada Dubrovnika nazočili zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, pročelnik Upravnog odjela za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Zdenko Medović, v.d. pročelnice Upravnog odjela za izgradnju Paula Pikunić Vugdelija i ravnatelj Umjetničke galerije Tonko Smokvina. Predstavnica Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske mr. sc. Maja Nodari članovima Skupštine obratila se pisanim putem. (foto: Društvo arhitekata Dubrovnik)


Projekt Motel Trogir
Kako štitimo arhitekturu modernizma?
Zagreb, 26.6.2021.

U nastavku razgovora o stanju i praksama formalno-pravne i društvene zaštite arhitekture modernizma koje organizira Projekt Motel Trogir, u Zagrebu se u Booksi održala javna tribina pod naslovom „Kako štitimo arhitekturu modernizma?“ Fokus tribine bio je na aktualnim inicijativama za dodjelu statusa zaštićenog kulturnog dobra RH hotelu Bluesun Maestral u Brelima i hotelu Pelegrin u Kuparima. Na tribini su gostovali Božo Benić, arhitekt i nezavisni istraživač, predsjednik Društva arhitekata Dubrovnik, Antonia Vodanović, povjesničarka umjetnosti, predsjednica Udruge Kačić iz Makarske i dr. sc. Martina Ivanuš, povjesničarka umjetnosti, konzervatorica savjetnica, Hrvatski restauratorski zavod. Tribinu su vodili i moderirali Lidija Butković Mićin i Saša Šimpraga. (foto: Mario Babrović)


UM – Udruga Mjera za kulturu i umjetnost
Početak djelovanja Udruge Mjera
Dubrovnik, 10.6.2021.

Društvo arhitekata Dubrovnik i uredništvo časopisa Mjera osnovali su UM – Udrugu Mjera za kulturu i umjetnost. Ciljevi Udruge su promicanje i razvoj kulturno-umjetničkog rada i djelovanja na području vizualnih umjetnosti i književno-nakladničke djelatnosti, unaprjeđenje kvalitete vizualne kulture u društvu i medijima, informiranje o aktivnostima kulturno-umjetničke scene s područja likovnog, arhitektonskog, dizajnerskog, fotografskog, umjetničkog i primijenjenog stvaralaštva, promoviranje suvremene vizualne umjetnosti i kulture, produkcija autorskog sadržaja vezanog za kulturu i umjetnost, istraživanje na području vizualnih umjetnosti, te vizualne kulture i medija, provođenje edukativnih programa na području kulture i umjetnosti, te produkcija i javno publiciranje radova iz područja kulture i umjetnosti. Vizualni identitet Udruge potpisuje Borjana Katić. (foto: Borjana Katić)


Društvo arhitekata Dubrovnik
Predstavljen treći broj časopisa “Mjera”
Dubrovnik, 2.6.2021.

Društvo arhitekata Dubrovnik, Hrvatska komora arhitekata – Područni odbor Dubrovnik i Dubrovačka baština organizirali su predstavljanje trećeg broja časopisa Mjera u srijedu, 2. lipnja 2021. u ljetnikovcu Bunić – Kaboga na Batahovini. Na predstavljanju su govorili predsjednik Društva arhitekata Dubrovnik i urednik časopisa Božo Benić, glavna urednica Divna Antičević, urednik Romano Duić i dr. sc. Ana Šverko s Instituta za povijest umjetnosti – Centar Cvito Fisković u Splitu. Tema trećeg broja je stanovanje i turizam, a za časopis su pisali: Romano Duić, akademik Nikola Bašić, Luka Krstulović, Ivana Katurić, Sven Simov, Žaklina Grgić, Mario Gregar, Božo Benić, Jelena Skorup Juračić, Mira Stanić, Divna Antičević, Jere Kuzmanić, Mate Rupić, Stjepko Golubić, Zrinka Maranić, Ivana Borovnjak, Mario Kopić i Katerina Duda. (foto: Tomislav Kriste)


Udruženje hrvatskih arhitekata, Društvo arhitekata Dubrovnik, Hrvatska komora arhitekata i Sveučilište u Dubrovniku
Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini
Dubrovnik, 24.5.2021.

U organizaciji Udruženja hrvatskih arhitekata, Društva arhitekata Dubrovnik, Hrvatske komore arhitekata – Područnog odbora Dubrovnik i Sveučilišta u Dubrovniku – Studentskog centra Dubrovnik u Studentskom domu u Dubrovniku otvorena je Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini. Na izložbi je predstavljeno ukupno 96 ostvarenja, od čega 84 realizacije i 12 publicističkih radova. Na otvorenju izložbe okupljenima su se prigodnim riječima obratili predsjednik Društva arhitekata Dubrovnik Božo Benić, predsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata Maja Furlan Zimmermann, rektor Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. sc. Nikša Burum, ravnatelj Studentskog centra mr. sc. Marko Potrebica i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković. Izložba ostaje otvorena do 18. lipnja 2021. (foto: Tomislav Kriste)


Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i časopis “Mjera”
Održan e-kolokvij “Turizam i stanovanje”
Zagreb i Dubrovnik, 17.5.2021.

Znanstveno vijeće Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za turizam i prostor i uredništvo časopisa „Mjera“ organizirali su e-kolokvij na temu „Turizam i stanovanje“. Kolokvij se održao u ponedjeljak 17. svibnja 2021., a otvorio ga je akademik Nikola Bašić, predsjednik Znanstvenog vijeća za turizam i prostor. Moderatori rasprave bili su dr. sc. Saša Poljanec Borić, zamjenica predsjednika Vijeća, znanstvena savjetnica s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i Božo Benić, predsjednik Društva arhitekata Dubrovnik i urednik časopisa „Mjera“. Kolokvij se bavio temama stanovanja i kvalitete života u lokalnim zajednicama koje su, u posljednjih nekoliko desetljeća, postale jako ovisne o turizmu. Snimka kolokvija dostupna je ovdje.


Društvo arhitekata Dubrovnik
Otvorena izložba natječajnih radova za prostor Ponte i Ribarnice u Gradskoj luci Dubrovnik
Dubrovnik, 4.5.2021.

U dvorani studentskog doma u Dubrovniku otvorena je izložba natječajnih radova za prostor Ponte i Ribarnice u Gradskoj luci Dubrovnik. Natječaj je raspisala Županijska lučka uprava Dubrovnik, a organiziralo i provelo Društvo arhitekata Dubrovnik. Cilj natječaja bio je ispitati prostorne potencijale prostora Ponte i Ribarnice za gospodarsku djelatnost te ponuditi kvalitetno idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje. Pritom je bilo potrebno sagledati mogućnosti gospodarskog korištenja prostora trgova, uskladiti korištenje prostora s potrebama Županijske lučke uprave, građana, turista i gospodarstvenika te omogućiti funkcionalan, kvalitetan i sadržajno kreativan boravak u javnom gradskom prostoru Gradske luke. Nagrađeni radovi koristit će se kao stručne arhitektonsko-urbanističke podloge za izdavanje koncesija Raspisivaču natječaja. (foto: Željko Tutnjević)


Ured predsjednika Republike Hrvatske
Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini
Zagreb, 24.4.2021.

U Uredu predsjednika Republike Hrvatske u Zagrebu u organizaciji Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) i Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) otvorene su Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini, izložba „Vila Zagorje – povijest zagrebačke bele hiže na prekrižju“ kao i novi postav Južnog salona Ureda PRH „Južni salon: 2021.“, a tom su prilikom uručene i nagrade za najbolja arhitektonska ostvarenja u 2020. godini. Nagradu „Drago Galić“ za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture u 2020. dobili su  IVANIŠIN.KABASHI.ARHITEKTI za Villu u pogledu u Dubrovniku. (foto: Društvo arhitekata Dubrovnik)


Društvo arhitekata Dubrovnik
Intervju za portal VIZKULTURA
Zagreb i Dubrovnik, 21.4.2021.

Izgrađen 1963. godine u sklopu tada vojnog odmarališta Kupari, hotel Pelegrin jedna je od najznačajnijih realizacija arhitekta Davida Fincija. Uz dvije rezidencijalne vile u susjednoj uvali od istog autora, Pelegrin predstavlja i najznačajniju arhitektonsku baštinu Kupara, a svojim dosezima nadilazi lokalno značenje. Zajednička inicijativa nekoliko strukovnih društava za status kulturnog dobra RH za Pelegrin pokrenuta je 2017. godine na poticaj Društva arhitekata Dubrovnik, ali i odbijena od nadležnog Ministarstva kulture. O inicijativi i argumentima za spas Pelegrina govori arhitekt Božo Benić, predsjednik Društva arhitekata Dubrovnik. Intervju je dio serije o modernističkoj baštini Hrvatske i Sredozemlja u suradnji projekta Motel Trogir i portala Vizkultura. Razgovor je vodio Saša Šimpraga, a cijeli intervju može se pročitati ovdje.


Društvo arhitekata Dubrovnik
Intervju za Društvo arhitekata Splita
Split i Dubrovnik, 28.3.2021.

Grad Split i Društvo arhitekata Splita nedavno su potpisali Sporazum o suradnji, čime je formalizirana ranije dogovorena suradnja između Grada kao nositelja izrade prostornih planova i DAS-a koji će kao strukovna asocijacija splitskih arhitekata pružati savjetodavne usluge i davati stručne smjernice prilikom izrade izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Splita te izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Splita. Tim je povodom predsjednik Društva arhitekata Dubrovnik Božo Benić splitskim kolegama dao intervju u kojemu pojašnjava rad DAD-a i opisuje iskustvo slične suradnje s Gradom Dubrovnikom na izradi izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika. Razgovor je vodio Jere Kuzmanić, a cijeli intervju može se pročitati ovdje. (foto: Goran Mratinović)


Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i časopis “Mjera”
E-kolokvij “Turizam i stanovanje”
Zagreb i Dubrovnik, 22.3.2021.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Znanstveno vijeće za turizam i prostor i uredništvo časopisa „Mjera“ organiziraju e-kolokvij pod naslovom „Turizam i stanovanje“. Kolokvij će se održati u ponedjeljak, 17. svibnja 2021., a na njemu će sudjelovati devetnaest predavača iz zemlje i inozemstva. Kolokvij će se baviti temama stanovanja i kvalitete života u lokalnim zajednicama koje su, u posljednjih nekoliko desetljeća, postale jako ovisne o turizmu. Također će se raspraviti i utjecaji pandemije bolesti COVID-19 koja je prekinula višedesetljetni rast turističke potražnje i paralizirala turističko poslovanje. Raspravu će moderirati dr. sc. Saša Poljanec-Borić, zamjenica predsjednika Znanstvenog vijeća za turizam i prostor HAZU, te Božo Benić, predsjednik Društva arhitekata Dubrovnik i urednik časopisa „Mjera“. (foto: Borjana Katić)


Društvo arhitekata Dubrovnik
Predstavljen natječaj za uređenje prostora Ponte i Ribarnice u staroj gradskoj luci
Dubrovnik, 12.2.2021.

U Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika predstavljen je natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja prostora Ponte i Ribarnice u staroj gradskoj luci u Dubrovniku. Na predstavljanju su sudjelovali župan Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Mato Franković, ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik Željko Dadić, ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije Marina Oreb te predsjednik Društva arhitekata Dubrovnik Božo Benić. Raspisivač natječaja je Županijska lučka uprava Dubrovnik, Izrađivač natječajnog elaborata Zavod za prostorno uređenje DNŽ, a Provoditelj Društvo arhitekata Dubrovnik. Rok za predaju natječajnih radova je 9. travnja 2021., a očekivani završetak rada ocjenjivačkog suda 20. travnja 2021. (foto: Dubrovačko-neretvanska županija)


Društvo arhitekata Dubrovnik
Objavljen treći broj časopisa “Mjera”
Dubrovnik, 8.2.2021.

Društvo arhitekata Dubrovnik objavilo je treći broj svoga godišnjeg časopisa „Mjera“. Tema broja je stanovanje i turizam, a o tome pišu: Romano Duić (Vrijeme za nove perspektive), Luka Krstulović (Krenimo u potragu za novim metodologijama – intervju s akademikom Nikolom Bašićem), Ivana Katurić, Sven Simov, Žaklina Grgić i Mario Gregar (Novi modeli teritorijalnog razvoja), Božo Benić (Izazovi prilagodbe), Jelena Skorup Juračić (Post-postmoderni turizam i grad), Mira Stanić (Kolumbovo jaje), Divna Antičević (Vrabac na grani), Jere Kuzmanić (Parazit), Mate Rupić, Stjepko Golubić i Zrinka Maranić (Pejzaž spektakla), Ivana Borovnjak (Turizam i hiperlokalizam), Martin Heidegger i Mario Kopić (Heideggerovo mišljenje arhitekture) i Katerina Duda (168 sati tišine). (foto: Borjana Katić)


Društvo arhitekata Dubrovnik
Javna rasprava o Prijedlogu Izmjena i dopuna PPU-a i GUP-a Grada Dubrovnika
Dubrovnik, 17.11.2020.

Na javnom izlaganju Prijedloga Izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana Grada Dubrovnika predstavljeno je mišljenje Društva arhitekata Dubrovnik, koje je sukladno Sporazumu o suradnji s Gradom Dubrovnikom iz srpnja 2020. godine, sudjelovalo u izradi Prijedloga PPU-a i GUP-a. Tom je prigodom istaknuto kako je Dubrovnik jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj u kojemu se prostorna kvaliteta, a time i zaštita javnog interesa, mora postići restriktivnijim odredbama, odnosno limitiranjem. Nadalje, naglašeno je kako predloženi dokumenti, iako u većem dijelu počivaju na konsenzusu svih dionika procesa njegove izrade, ne može biti dugoročno rješenje. Dubrovniku trebaju novi prostorno-planski dokumenti razvojnoga usmjerenja, koji će kao takvi u sebi inkorporirati jasnu viziju grada za dugoročni period. (foto: Grad Dubrovnik)


Dani arhitekata 4.0
Godišnja nagrada (medalja) Hrvatske komore arhitekata za časopis “Mjera”
Šibenik, 4.9.2020.

Na 4. Danima arhitekata u Šibeniku dodijeljene su Godišnje nagrade (medalje) Hrvatske komore arhitekata za 2019. godinu. Medalje su dodijeljene u tri kategorije, a o najboljima je odlučio peteročlani žiri u sastavu akademik Nikola Bašić, akademik prof. dr. sc. Mladen Obad Šćitaroci, prof. Ante Kuzmanić, prof. dr. sc. Karin Šerman i arhitekt Tomislav Ćurković. Medalju za konceptualni poduhvat za 2019. godinu osvojio je časopis Društva arhitekata Dubrovnik „Mjera“ i to, kako stoji u obrazloženju nagrade, zbog aktualnosti i društvene važnosti tema koje na interdisciplinarni način obrađuju i populariziraju u javnosti i društvu, zbog pokazane inicijative za senzibiliziranje struke i javnosti za važne arhitektonske i urbanističke teme. Nagradu je u ime autorskog i uredničkog tima primio predsjednik DAD-a Božo Benić. (foto: Hrvatska komora arhitekata)


Grad Dubrovnik i Društvo arhitekata Dubrovnik
Potpisan sporazum o suradnji
Dubrovnik, 27.7.2020.

Grad Dubrovnik i Društvo arhitekata Dubrovnik sklopili su jednogodišnji Sporazum o suradnji na izradi prostornih planova, a potpisali  su ga gradonačelnik Mato Franković i Predsjednik Društva arhitekata Božo Benić. Sporazumom je definirano da će, u cilju što kvalitetnijeg unaprjeđenja prostornog uređenja, Društvo arhitekata Dubrovnik na zahtjev Grada i samoinicijativno pružati Gradu savjetodavne usluge i davati stručna mišljenja prilikom izrade izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana. U sklopu navedenog angažmana i sukladno odredbama Sporazuma DAD je osnovao radnu skupinu s ciljem analize i izrade mišljenja o izmjenama i dopunama planskih dokumenata. Za voditelje radne skupine imenovani su Božo Benić i Romano Duić. (foto: Grad Dubrovnik)


Hrvatska komora arhitekata PO Dubrovnik, Društvo arhitekata Dubrovnik i Udruga Slobodne veze
Arhitektura modernizma u nekadašnjem vojnom odmaralištu Kupari
Kupari, 18.7.2020.

Kompleks Kupari 2020. godine obilježava stoljeće od početka razvoja organiziranog turizma, a sudeći prema najavama, do kraja godine slijedi rušenje svih napuštenih i devastiranih modernističkih građevina u Kuparskoj dolini. Apeli i inicijative strukovnih društava i kulturne javnosti da se hotel Pelegrin arhitekta Davida Fincija sačuva i proglasi kulturnim dobrom, nisu urodili plodom pa će i on biti srušen za potrebe nove turističke izgradnje. Tim su povodom Hrvatska komora arhitekata PO Dubrovnik, Društvo arhitekata Dubrovnik i Udruga Slobodne veze organizirali terensko predavanje o izgradnji turističkog kompleksa Kupari, uz obilazak hotela Grand, Gorica, Pelegrin, Kupari i Goričina. Terensko predavanje i stručno vodstvo pripremili su Božo Benić i Morana Rozić.


Poslijediplomski doktorski znanstveni studij “Arhitektura i urbanizam”
Obrana sinopsisa doktorske disertacije
Dubrovnik i Zagreb, 22.5.2020.

U petak, 22. svibnja 2020. godine obranjen je sinopsis doktorske disertacije pod naslovom „Kriteriji i modeli za obnovu hotelske arhitekture modernizma na primjerima dubrovačkog područja“. Stručno povjerenstvo za ocjenu teme doktorskog rada u sastavu akademik prof. dr. sc. Mladen Obad Šćitaroci (predsjednik), doc. dr. sc. Alen Žunić (član) i prof. dr. sc. Zlatko Jurić (vanjski član) ocijenilo je predloženu temu uvjerljivo i jasno obrazloženom, kvalitetno strukturiranom, znanstveno relevantnom i korisnom za primjenu u području obnove graditeljskog naslijeđa – arhitekture modernizma. Povjerenstvo je za mentora predložilo doc. dr. sc. Alena Žunića.


Društvo hrvatskih književnika
Predstavljena knjiga “Zvijezde me uvijek nasmiju”
Zagreb, 3.3.2020.

U utorak, 3. ožujka 2020. u prostorijama Društva hrvatskih književnika na Trgu bana Jelačića u Zagrebu predstavljena je knjiga „Zvijezde me uvijek nasmiju – jedna (ne)obična misija“. Uz autora, o knjizi su govorili književni povjesničar, kritičar, antologičar, pjesnik i publicist Božidar Petrač (glavni i odgovorni urednik Biblioteke „Duh vremena“), spisateljica i profesorica filozofije i etike Marina Katinić (urednica knjige), Ivana Marasović (osnivačica Udruge „Kolajna ljubavi“), te Darko Pavičić (novinar i publicist). Predstavljanje je moderirala Tanja Maleš (urednica Vjerskog programa Hrvatskog katoličkog radija).


Izdavačka kuća Alfa, Udruga Kolajna ljubavi i Društvo hrvatskih književnika
Obavijest o predstavljanju knjige “Zvijezde me uvijek nasmiju”
Zagreb, 24.2.2020.

Izdavačka kuća Alfa, Udruga Kolajna ljubavi i Društvo hrvatskih književnika organiziraju predstavljanje knjige „Zvijezde me uvijek nasmiju – jedna (ne)obična misija“ autora Boža Benića. Predstavljanje će se održati u utorak, 3. ožujka 2020. u 19 sati u prostorijama Društva hrvatskih književnika u Zagrebu, Trg bana Josipa Jelačića 7. Uz autora, o knjizi će govoriti Božidar Petrač (glavni i odgovorni urednik Biblioteke „Duh vremena“), Marina Katinić (urednica knjige), Ivana Marasović (osnivačica Udruge „Kolajna ljubavi“), te Darko Pavičić (novinar i publicist). Predstavljanje će moderirati Tanja Maleš (urednica Vjerskog programa Hrvatskog katoličkog radija).


Hrvatska komora arhitekata i Udruženje hrvatskih arhitekata
Časopis “Mjera” nominiran za godišnje strukovne nagrade
Zagreb, 21.2.2020.

Ocjenjivački sud za dodjelu nagrada Hrvatske komore arhitekata za 2019. godinu u sastavu akademik Nikola Bašić, (predsjednik) i članovi Tomislav Ćurković, Ante Kuzmanić, akademik Mladen Obad Šćitaroci i Karin Šerman objavio je nominacije za godišnje nagrade. U kategoriji za najbolji konceptualni pothvat nominiran je časopis „Mjera“ Društva arhitekata Dubrovnik (uredništvo: Divna Antičević, Božo Benić, Romano Duić). Časopis također konkurira i za nagradu „Neven Šegvić“ za najbolji publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad na području arhitekture u 2019. godini, koju dodjeljuje Udruženje hrvatskih arhitekta. O dobitniku će odlučiti stručni žiri u sastavu Tadej Glažar, Helena Paver Njirić i članovi Stručnog savjeta i Savjeta nakladništva UHA-e Tonči Čerina, Antonio Grgić, Ana Mrđa, Vanja Rister, Ana Šverko i Tamara Bjažić Klarin.


Hrvatska komora arhitekata
Rezultati izbora za tijela Hrvatske komore arhitekata i tijela Skupštine 2020-2024
Zagreb, 21.1.2020.

Hrvatska komora arhitekata objavila je rezultate izbora za tijela Hrvatske komore arhitekata i tijela Skupštine za razdoblje od 2020. do 2024. Izbori su trajali od 13. prosinca 2019. godine do 20. siječnja 2020. godine, a Izborna komisija u sastavu Vladimir Kasun (predsjednik), Branimir Bilušić, Tatjana Rakovac, Valentina Fištrek i Bogdan Paulik utvrdila je rezultate. U devetoj izbornoj jedinici (Područni odbor Dubrovnik) u Vijeće Područnog odbora i Skupštinu Hrvatske komore arhitekata izabrani su Božo Benić (predsjednik), Romano Duić i Matko Vetma, a u Vijeće Područnog odbora Ursula Stanić Siništaj, Lea Đurović Ruso i Katarina Mojaš.


Prostor – znanstveni časopis za arhitekturu i urbanizam
Turistički sklop nekadašnjega vojnog odmarališta Kupari
Zagreb, 30.12.2019.

Novi broj Prostora donosi članak pod naslovom „Turistički sklop nekadašnjega vojnog odmarališta Kupari: prostorni razvoj i urbanističke odlike“ (u koautorstvu s doc. dr. sc. Alenom Žunićem). Zona vojnog odmarališta u Kuparima dosad nije bila sustavno i cjelovito istražena i obrađena iako je riječ o lokaciji na kojoj još u ranom 20. stoljeću započinje organizirana turistička aktivnost, prva takva na teritoriju Župe dubrovačke. Na temelju rezultata provedenih istraživanja donosi se preliminaran prikaz prostornog razvoja ugostiteljsko-turističkog sklopa. Sagledavajući prostorni razvoj zone, počevši od izrade prvoga investicijskog programa 1958. pa do početka ratnih zbivanja 1991., analiziraju se geneza i osnovna urbanistička obilježja smještajnih kapaciteta u cilju očuvanja i zaštite modernističke arhitekture. (foto: Arhitektura)


Društvo arhitekata Dubrovnik
Predstavljen drugi broj časopisa “Mjera”
Dubrovnik, 13.12.2019.

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik predstavljen je drugi broj časopisa „Mjera“. Tema broja je javni prostor, a o tome pišu: Romano Duić (Od Orsata do otete hridi), Iva Knego i Tomi Šoletić (Prema metodologiji planiranja javnog prostora), Jere Kuzmanić (intervju sa Srečkom Peganom), Alan Kostrenčić (Turistifikacija i javni prostor), Blanka Levačić i Silvija Pranjić (Javni prostor u nastajanju), Zorana Protić i Matija Veleglavac (campo ili o utopiji praznine), Mladen Obad Šćitaroci i Bojana Bojanić Obad Šćitaroci (Perivojna arhitektura), Mara Marić i Ivan Viđen (Park Gradac), Božo Benić (Turističko naselje Babin kuk), Zehra Laznibat (Prema urbanoj integraciji), Sandra Uskoković (Ou-Topos), Petra Jelača (Novi izazovi dubrovačke ambijentalnosti), Divna Antičević (Vještina sjećanja, težina zaborava) i Nikša Selmani (Ono javno). (foto: Miho Skvrce)


Međunarodni sajam knjiga Inteliber
Zvijezde me uvijek nasmiju: jedna (ne)obična misija
Zagreb, 12.11.2019.

U izdanju nakladničke kuće Alfa i u sklopu Biblioteke „Duh vremena“ objavljena je knjiga „Zvijezde me uvijek nasmiju: jedna (ne)obična misija“. Urednica Marina Katinić o knjizi je, između ostalog, zapisala: „Pred nama je i literarno i materijalno tkivo: dobar lirski putopis koji će se dobro i prodavati. U njemu se primarno svjedoči o jednoj misiji i njezinu ispunjenju po povratku kući. Ova je knjiga integralni dio misije. (…) Stotine mladih intelektualaca volontira, stotine ih se uputilo u Treći svijet radi pomaganja potrebitima, prenošenja duhovne poruke, učenja od druge kulture, jasnijega doticanja sebe i koječega drugog. To je proces kojim se mijenja i onaj koji ide i drugi kojem se ide. No vrlo ih malo pretvori svoje iskustvo u priču. Jer iskustvo je jedno, a priča, pogotovo ona zapisana, nova je stvarnost višeg reda.” (foto: Miho Skvrce)


70. Dubrovačke ljetne igre
Predstavljena knjiga “Anamnesis: dijalozi umjetnosti u javnom prostoru”
Dubrovnik, 28.7.2019.

U sklopu popratnog programa 70. Dubrovačkih ljetnih igara, održano je predstavljanje knjige Sandre Uskoković „Anamnesis: Dijalozi umjetnosti u javnom prostoru“. Uz autoricu o knjizi su govorili Davor Mojaš, Ivana Jelavić, Božo Benić i Boris Bakal, dok je razgovor moderirala Jelena Obradović Mojaš. Knjiga je posvećena kulturnim i umjetničkim praksama koje uspostavljaju nove modele aktivnog sudjelovanja u stvaranju i mijenjanju kako urbane kulture tako i samog urbanog prostora s ciljem njegova slojevitijeg shvaćanja i korištenja. Ova kritička studija monografskog tipa na temu opstojnosti i spoznajnih potencijala umjetničkih intervencija u javnom prostoru grada, tematski je aktualna u ovo vrijeme krize i kritičkog preispitivanja praksi stvaranja grada u domeni javnog prostora. (foto: Dubrovačke ljetne igre)


70. Dubrovačke ljetne igre
Predstavljanje knjige “Anamnesis: dijalozi umjetnosti u javnom prostoru”
Dubrovnik, 1.7.2019.

U nedjelju 28. srpnja s početkom u 21 sat u palači Sponza, a u sklopu programa jubilarnih 70. Dubrovačkih ljetnih igara, održat će se predstavljanje knjige „Anamnesis: dijalozi umjetnosti u javnom prostoru” autorice izv. prof. dr. sc. Sandre Uskoković. Knjiga predstavlja radove hrvatskih umjetnika od devedesetih godina prošlog stoljeća do danas, koji istražuju kako percipiramo, zamišljamo i doživljavamo, te na koji način oblikujemo javni prostor. Knjiga je podijeljena u devet poglavlja koja pokrivaju teoretske, istraživačke i praktične pristupe dokumentiranja i djelovanja na javni prostor i grad, kroz različite umjetničke formate, uključujući ispitivanje načina na koji naša percepcija i sudjelovanje u urbanom okolišu bivaju izmijenjeni interakcijom umjetničkih praksi i projekata koji se bave javnim prostorom. Uz autoricu, o knjizi će govoriti Davor Mojaš, Ivana Jelavić, Božo Benić i Boris Bakal.


Iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske
Svečani prijem i dodjela odlikovanja
Zagreb, 27.6.2019.

U četvrtak, 27. lipnja u Uredu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, a u prigodi obilježavanja Dana državnosti, upriličen je svečani prijem uz dodjelu odlikovanja i priznanja. Među odlikovanima je i Stjepo Butijer, bivši predsjednik Savjeta za prostorno uređenje Republike Hrvatske i prvi predsjednik Društva arhitekata Dubrovnik kojemu je uručen Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u prostornom planiranju i razvoju te izradi niza projekata od posebnog značaja za Republiku Hrvatsku. Uime predlagatelja za dodjelu odlikovanja na svečanom prijemu sudjelovao je i predsjednik DAD-a Božo Benić. (foto: Ured predsjednice)


Udruga Kolajna ljubavi
Humanitarna akcija za dogradnju sirotišta u Songei
Zagreb, 28.5.2019.

Fotografije s izložbe „Tanzanija u srcu“ poklonjene su Udruzi Kolajna ljubavi kao pomoć u prikupljanju sredstava za dogradnju Sirotišta sv. Ante u Songei. Stoga vas ovim putem pozivamo da se uključite u humanitarnu akciju, nabavite svoju najdražu fotografiju i simboličnom donacijom na račun udruge nastavite lanac ljubavi i dobrote. Svaka vaša donacija omogućit će da zajedničkim snagama nastavimo pružati utočište za djecu bez roditelja i odgovarajuće skrbi. Za više informacija javite se na e-mail kolajna.ljubavi@gmail.com! Podržite našu nakanu i pomozite nam kako bi što više djece dobilo krov nad glavom!


Oris Kuća arhitekture
Gostovanje izložbe “Tanzanija u srcu”
Zagreb, 7.5.2019.

Nakon što je predstavljena dubrovačkoj publici, izložba fotografija „Tanzanija u srcu“ gostuje i u Oris Kući arhitekture u Zagrebu. Ovo gostovanje realizirano je u suradnji Dubrovačkih muzeja i Oris Kuće arhitekture, te uz potporu Grada Dubrovnika, Turističke zajednice grada Dubrovnika, Udruge Kolajna ljubavi i Župe sv. Mihajla iz Dubrovnika, a s ciljem upoznavanja zagrebačke javnosti sa životom u Tanzaniji. Izložba ostaje otvorena do subote 25. svibnja, nakon čega će svi zainteresirani moći nabaviti svoju najdražu fotografiju, te se time uključiti u veliku humanitarnu akciju prikupljanja novčanih sredstava za dogradnju sirotišta sv. Ante u Songei. Više informacija uskoro!


Međunarodna znanstvena konferencija “Nastavimo s pažnjom – Suživot s turizmom”
Održano izlaganje na temu obnove arhitekture modernizma dubrovačkog područja
Šibenik, 2.5.2019.

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku otvorena je Međunarodna stručno-znanstvena konferencija “Nastavimo s pažnjom – Suživot s turizmom”. Glavni cilj konferencije je okupiti istraživače i stručnjake iz cijelog svijeta kako bi zajedničkim znanjem i iskustvom pokušali pronaći rješenja za održiv turistički rast svjetskih prijestolnica turizma. Namjera je također informirati predstavnike svih institucija koje donose izvršne odluke o očuvanju prostornih i kulturnih resursa, ali i o razvoju i implementaciji održivog turizma – od državne do lokalne administracije, lokalnih zajednica do poduzetnika u kulturi i turizmu. Sudionici konferencije razmatrali su važna pitanja rastućeg konflikta između prekomjernog turizma te zaštite kulturnog okruženja, povijesnih gradova, spomenika i lokaliteta. (foto: Proceed with care)


Etnografski muzej u Dubrovniku
Predavanje “Mungu ibariki Afrika: jedna (ne)obična misija”
Dubrovnik, 15.4.2019.

U sklopu izložbe fotografija „Tanzanija u srcu“ u žitnici Rupe je organizirano predavanje pod naslovom “Mungu ibariki Afrika: jedna (ne)obična misija”. Na predavanju je bilo riječi o životu u Tanzaniji i humanitarnoj akciji „Dubrovnik za Afriku: Kap vode – ocean ljubavi“, a posebice je istaknut rad udruge „Kolajna ljubavi“. Udruga „Kolajna ljubavi“ osnovana je s ciljem pomaganja najugroženijim kategorijama stanovništva u Hrvatskoj i inozemstvu, a njen rad osobito je usmjeren na Tanzaniju, koja je jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu. Udruga je 2010. godine izgradila sirotište u gradu Songei na jugu zemlje, gdje je veliki društveni problem upravo pitanje siročadi bez odgovarajuće skrbi. Trenutno je u tijeku humanitarna akcija prikupljanja sredstava za dogradnju sirotišta kako bi se povećali njegovi kapaciteti. (foto: DubrovnikNET / Vedran Jerinić)


Etnografski muzej u Dubrovniku
Otvorena izložba fotografija “Tanzanija u srcu”
Dubrovnik, 27.3.2019.

Šezdeset fotografija velikog formata autora Boža Benića okupljenih pod zajedničkim naslovom „Tanzanija u srcu“ predstavljene su u žitnici Rupe. Otvorenje izložbe plod je suradnje Dubrovačkih muzeja, autora i Župe sv. Mihajla. Namjera je pobliže upoznati dubrovačku javnost sa životom u Tanzaniji, posebice u kontekstu završetka humanitarne akcije „Dubrovnik za Afriku: Kap vode – ocean ljubavi“. Izložbu je otvorila dogradonačelnica Jelka Tepšić koja je primijetila kako se malim doprinosom može napraviti puno te kako je Grad Dubrovnik uvijek znao pokazati solidarnost s onima koji su u nevolji. Izložba je realizirana uz potporu Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika, a ostaje otvorena do 15. travnja, nakon čega gostuje u Zagrebu. (foto: Dubrovački vjesnik / Božo Radić)


Društvo arhitekata Dubrovnik
Predstavljen prvi broj časopisa “Mjera”
Dubrovnik, 2.3.2019.

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik predstavljen je prvi broj časopisa Društva arhitekata Dubrovnik „Mjera“. Časopis su predstavili Božo Benić, predsjednik DAD-a, glavna urednica Divna Antičević, član uredništva Romano Duić i povjesničarka arhitekture dr. sc. Anita Ruso. Tema prvog broja je nasljeđe, a u svom uvodnom izlaganju Benić je objasnio zašto: „Pedeset godina nakon znamenitog teksta Milana Preloga, u kojemu će taj naš istaknuti profesor, konzervator i znanstvenik o dubrovačkim ljetnikovcima pisati kao o baštini bez baštinika, nije se mnogo toga promijenilo. Štoviše, danas bismo njegovu složenicu mogli primijeniti i na drugo vrijedno graditeljsko nasljeđe koje se unatoč formalnoj zaštiti i ponekim primjerima uspješne revitalizacije većim dijelom nalazi u lošem stanju, a nerijetko i propada.“ (foto: UGD / Miho Skvrce)


Društvo arhitekata Dubrovnik
U pripremi prvi broj godišnjeg časopisa “Mjera”
Dubrovnik, 28.1.2019.

Društvo arhitekata Dubrovnik pokreće godišnji strukovni časopis čija je namjera bilježiti i kritički vrjednovati aktualne teme s područja arhitekture, urbanizma, kulture stanovanja, estetike prostora, kulturne baštine i njene zaštite, te dizajna, likovne i primijenjene umjetnosti ponajprije u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a onda i Hrvatskoj i svijetu. Časopisom će se ujedno kontinuirano nastojati doprinositi popularizaciji arhitekture i širenju svijesti o njenoj važnosti u tvorbi kulturnog identiteta. Za prvi broj pišu arhitekti, urbanisti, povjesničari umjetnosti, konzervatori i drugi stručnjaci različitih profesija iz cijele Hrvatske, koji pred čitatelje donose svoja promišljanja o stanju modernističke baštine grada Dubrovnika i njegove okolice, slučaju Belvedere, hotelu Pelegrin u Kuparima, urbanizaciji Uvale Lapad i drugome. (foto: Red History Museum, Dubrovnik)


Etnografski muzej u Dubrovniku
Izložba fotografija “Tanzanija u srcu”
Dubrovnik, 15.1.2019.

U srijedu, 27. ožujka 2019. u Etnografskom muzeju u Dubrovniku bit će otvorena izložba fotografija o životu u Tanzaniji. Na izložbi će biti predstavljena serija fotografija formata 100×70 cm, kojima će se javnosti nastojati približiti život u jednoj od najsiromašnijih i gospodarski najnerazvijenijih zemalja na svijetu. Sve fotografije koje će biti izložene snimljene su tijekom humanitarno-volonterskog proputovanja zemljom 2015. i 2018. godine. Izložba je ujedno zamišljena kao završetak humanitarne akcije „Dubrovnik za Afriku: Kap vode-ocean ljubavi“ u sklopu koje je prikupljeno 30.000 eura, a u župi sv. Franje Asiškog u selu Monduli Juu na sjeveru zemlje izgrađen veliki vodoopskrbni sustav. Izložba će biti humanitarnog karaktera, pri čemu će sva prikupljena sredstva biti usmjerena za pomoć najpotrebitijima u Tanzaniji.


Društvo arhitekata Dubrovnik
Izabrano novo vodstvo DAD-a
Dubrovnik, 20.12.2018.

Na redovitoj Izbornoj skupštini Društva arhitekata Dubrovnik održanoj u četvrtak 20. prosinca 2018. na mjesto predsjednika ponovno je izabran Božo Benić, koji je podnoseći izvješće o radu u protekle dvije godine najavio nastavak ranije započetih programskih aktivnosti, te ujedno predstavio prvi veliki projekt u nadolazećem razdoblju – godišnji časopis Društva arhitekata Dubrovnik koji će bilježiti i kritički vrjednovati procese preobrazbe prostora, likovno stvaralaštvo i kulturu, te društvena zbivanja s posljedicama u prostoru. U Izvršni odbor izabrani su Iva Knego kao zamjenica predsjednika, te Tomi Šoletić, Ivan Vojnić i Valentina Vojnić. U Nadzornom će odboru ubuduće sjedati Joško Miklo, Đivo Krilanović i Tea Krmek, a u Sudu časti Romano Duić, Slobodan Vuković i Željko Franetović.


Dani kreativnih i kulturnih industrija
Pecha Kucha u Lazaretima
Dubrovnik, 16.11.2018.

Na završnoj večeri Dana kreativnih i kulturnih industrija koja se održala u Lazaretima, dvanaest kreativaca predstavilo je svoje projekte i priče u sklopu svjetski popularnog formata Art of Your Mind powered by Pecha Kucha. Idejni tvorci Pecha Kuche su Astrid Klein i Mark Dytham, arhitekti koji su 2003. u Japanu primijenili Power Point prezentaciju na nov i originalan način s ciljem da izlaganja učine kraćim, dinamičnijim i zanimljivijim. Ideja je da se zadana tema obradi u dvadeset slajdova čije je trajanje ograničeno na dvadeset sekundi, što prezenteru ostavlja samo šest minuta i četrdeset sekundi da objasni svoju ideju. Publika u Lazaretima imala je priliku čuti ljude različitih zanimanja, interesa i načina djelovanja, a Božo Benić govorio je o svom volonterskom iskustvu u Africi. (foto: Žarko Dragojević)


Svjetski festival arhitekture / World Architecture Festival (WAF)
Projekt “Hatching” među 12 finalista za “Water Research Prize”
Dubrovnik, 1.10.2018.

Svjetski festival arhitekture objavio je listu nominiranih za nagradu istraživačkom projektu koji tematizira pitanje odnosa vode i izgrađenog okoliša – Water Research Prize. Brojni arhitekti, dizajneri i sveučilišta iz cijeloga svijeta nastojali su identificirati i svojim projektima odgovoriti na pitanja povezana s dizajnom i vodom, a u kontekstu suvremenih izazova poput klimatskih promjena, energetske učinkovitosti, globalnog zatopljenja, tehnologije gradnje, tehnologije pametnih gradova, virtualne stvarnosti, kulturnog identiteta i dr. U užem izboru nominiranih za ovu nagradu našli su se projekti koji nude mogućnosti generiranja vode iz zraka u ekstremno toplim klimatskim uvjetima. Osim projekta “Hatching – ishodište grada”, tu su još i druga rješenja čiji su autori arhitekti iz Kameruna, Bolivije, Indije, Južne Afrike, Perua, Nepala, Velike Britanije, Francuske, Nizozemske i s Bliskog istoka.


Sveučilište u Zagrebu – Arhitektonski fakultet
Upisan doktorski znanstveni studij “Arhitektura i urbanizam”
Zagreb, 29.9.2018.

Vizija doktorskoga znanstvenog studija “Arhitektura i urbanizam” promicanje je istraživanja i kritičkog oslovljavanja problema u području arhitekture i urbanizma. Ciljevi poslijediplomskog studija su: promicanje naprednih znanstvenih, istraživačkih, nastavnih i stručnih pristupa koji će unaprijediti znanstveno-istraživačke metode i suvremene spoznaje u području arhitektonskog projektiranja, urbanizma i prostornog planiranja; poticanje znanstvenoga rada te izobrazba polaznika za rad na visokoškolskim i znanstveno-istraživačkim ustanovama; izobrazba stručnjaka koji će moći samostalno istraživati i unaprjeđivati različite aspekte arhitektonske discipline te razvijati koncepcijski i prostorno-funkcionalno kompleksne arhitektonsko-urbanističke zamisli i programe u odnosu prema suvremenim društvenim dostignućima i potrebama.


Izdavačka kuća ALFA d.d.
Potpisan ugovor o izdavanju zbirke putopisnih priča
Zagreb, 10.9.2018.

U prostorijama izdavačke kuće Alfa u Zagrebu potpisan je ugovor o izdavanju autobiografske zbirke putopisnih priča o misiji u Tanzaniji. Urednica knjige Marina Katinić o rukopisu je zapisala: “Pred čitateljima se otvara kronologija jednoga putovanja u 68 kratkih nastavaka. Spretna, dinamična i živopisna naracija, obogaćena dokumentarizmom, teče u epizodnim valovima; svaka epizoda završava klimaksom koji traži razješenje u idućoj. Tekst je protkan uspjelim sinestezijskim opisima ambijenta. Pripovjedač s čitateljem dijeli dojmove susreta s ljepotom i šokantnim siromaštvom Afrike; od zebnje do ushita i molitve, preko sumnje, do nutarnjega ispunjenjenja. Tekst postavlja mnoga etička pitanja, a daje i neke govore: susret s postkolonijalnim Drugim moguć je samo uz istinsku otvorenost i solidarnost, pri čemu putnik-misionar u iskustvu ljubavi pronalazi i sebe i Boga.”


SUPREME – Podrška prostornom planiranju mora u istočnom Sredozemlju
Radionica u sklopu izrade studije slučaja Dubrovačko-neretvanske županije
Dubrovnik, 17.5.2018.

Hrvatski zavod za prostorni razvoj uz podršku Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja sudjeluje kao partner u EU projektu “SUPREME – Podrška prostornom planiranju mora u istočnom Sredozemlju”. U projektu sudjeluju ministarstva i znanstvene institucije iz Hrvatske, Italije, Grčke i Slovenije. Cilj projekta je podrška državama članicama u uspostavi sustava održivog prostornog planiranja mora i razvijanju modela prekogranične suradnje u istočnom dijelu Mediterana. U sklopu projekta odabrana su područja za koja se izrađuju pilot projekti. U hrvatskom dijelu Jadranskog mora obrađuje se područje Dubrovačko-neretvanske županije. Tim povodom u Dubrovniku se održala radionica s dionicima na regionalnoj i lokalnoj razini, a s ciljem identificiranja i razmatranja razvojnih ciljeva te konflikata i trendova u prostornom planiranju morskog područja.


Udruga “Kolajna ljubavi” i Dubrovnik za Afriku: “Kap vode – ocean ljubavi”
Uspješno zaključen drugi posjet Tanzaniji
Dubrovnik, 27.1.2018.

Dragi svi! Nakon mjesec dana u Tanzaniji ponovno sam u Dubrovniku, pa evo kratkog izvješća s puta. U prva dva tjedna boravio sam na sjeveru u regijama Arusha i Kilimanjaro, gdje sam kao volonter Udruge “Kolajna ljubavi” djeci dostavljao školarine i poklone, te vaše donacije i pomoć. Nakon toga posjetio sam patera Tomislava Mesića u Monduli Juu, susreo se s lokalnim načelnikom i obišao područje izgradnje vodoopskrbnog sustava. U trećem tjednu krenuo sam prema jugozapadu i gradovima Mbeyi i Rujewi, nakon čega sam došao u Songeu i Sirotište sv. Ante, gdje sam proveo posljednjih deset dana. U tih tridesetak dana preko 3500 prijeđenih kilometara, nebrojeno mnogo novih poznanstava i susreta, te više od 200 djece kojoj smo pomogli! Još jedno nezaboravno iskustvo i zato hvala svima vama koji ste na bilo koji način u svemu sudjelovali! Božo


Dubrovnik za Afriku: “Kap vode – ocean ljubavi”
U Tanzaniji počela izgradnja vodoopskrbnog sustava
Monduli Juu, 8.1.2018.

U selima Župe sv. Franje Asiškog u Monduli Juu u Tanzaniji započela je izgradnja velikog vodoopskrbnog sustava za koji je novac prikupljen u humanitarnoj akciji “Dubrovnik za Afriku: Kap vode – ocean ljubavi”. Tom je prigodom Božo Benić posjetio Monduli Juu, obišao područje izgradnje, te se susreo s načelnikom Općine Monduli Juu Barikijem Sumunijem Libilibijem, koji je istaknuo kako je ova investicija od neizmjernog značaja za život siromašnog stanovništva, budući da će vodoopskrbni sustav mještanima značajno pomoći u njihovoj svakodnevnoj borbi s velikim sušama i teškim bolestima. Zato još jednom hvala svima koji su sudjelovali: Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Gradu Dubrovniku, medijskom partneru Dubrovačkoj televiziji, a posebno dragim sugrađanima, koji su proteklih mjeseci nesebično izdvajali kako bi se što prije prikupio potreban iznos.


Dubrovnik za Afriku: “Kap vode – ocean ljubavi”
Humanitarna misija u Tanzaniji
Dubrovnik, 23.12.2017.

Dragi svi! Došao je napokon i taj dan – nakon dvije i pol godine 28. prosinca ponovno putujem u Tanzaniju! Osim što u Župi sv. Franje Asiškog u Monduli Juu započinjemo s izgradnjom velikoga vodoopskrbnog sustava, naš je plan obići i stanovnike plemena Masai u Ngorongoro rezervatu i regiji Kilimanjaro. Ondje ćemo dostaviti školarine i drugu humanitarnu pomoć velikom broju dječaka i djevojčica koji se školuju zahvaljujući svim dragim dobročiniteljima uključenima u projekt “Kumstva”, a koji provodi Udruga “Kolajna ljubavi”. Svoj put potom nastavljam prema jugu zemlje i Sirotištu sv. Ante u Songei, a na kraju ćemo pomoć dostaviti i djeci iz Mbeye, Rujewe i s otoka Zanzibara. Potrebe su velike, pa ako se netko od vas također želi uključiti i pomoći, neka nam se slobodno javi! Veliki pozdrav svima i čujemo se uskoro iz Afrike! Božo


Društvo arhitekata Dubrovnik
Predstavljen novi broj časopisa “Literat”
Dubrovnik, 24.11.2017.

U Galeriji Dulčić Masle Pulitika u Dubrovniku predstavljen je novi broj časopisa “Literat”. Časopis su predstavili Boris Njavro, Božo Benić i Marija Kojaković. Božo Benić je pritom naglasio kako u časopisu još od njegova prvog broja svoja djela objavljuju istaknuta imena dubrovačke kulturne scene, dodavši kako Uredništvo iz godine u godinu poziva nove i neafirmirane autore, otvarajući im prostor da svoje literarno umijeće nerijetko po prvi put izlože kritičkom sudu šire javnosti. Takva uređivačka politika, koja se ne ustručava povremeno latiti čak i eksperimentalnih, a kadikad i provokativnih literarnih izleta, časopis je premetnula u istaknutu sastavnicu kulturne ponude grada Dubrovnika, te važan čimbenik promocije i popularizacije ne samo novije dubrovačke književnosti, već književnosti općenito. (Foto: UGD / Miho Skvrce)


Društvo arhitekata Dubrovnik
Vikend s Orisom
Dubrovnik, 12.11.2017.

Ciklusom predavanja na temu “Modernizam – (ne)priznato naslijeđe” u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik je zaključena dvodnevna arhitektonska manifestacija “Vikend s Orisom”. Svoja predavanja o iskustvima zaštite modernističke arhitekture održali su Božo Benić (Društvo arhitekata Dubrovnik), Lidija Butković Mićin (Motel Trogir), Maroje Mrduljaš (AF Zagreb) i Nebojša Adžić (Savez arhitekata Crne Gore). Dan ranije, u predvorju kino dvorane Visia, otvorene su dvije izložbe – “Kontinuitet modernosti”, te izložba crteža portugalskog arhitekta Álvara Size i njegove supruge Marije Antónije Siza. Okupljene su pritom pozdravili arhitekt Andrija Rusan u ime ORIS Kuće arhitekture, veleposlanik Portugala u RH Jorge Silva Lopez, te u ime Grada Dubrovnika Orlanda Tokić, zamjenica gradonačelnika. Izložbe ostaju otvorene do kraja studenog.


Društvo arhitekata Dubrovnik
Vikend s Orisom / Dubrovnik, 10.-11.11.2017.
Dubrovnik, 3.11.2017.

Sljedećeg tjedna u Dubrovniku će se održati dvodnevni arhitektonski skup “Vikend s Orisom”. Tim će se povodom u petak 10.11. u 19 sati u predvorju kino dvorane Visia otvoriti dvije izložbe – izložba crteža portugalskog arhitekta Álvara Size i njegove supruge Marije Antónije Siza, te izložba “Kontinuitet modernosti”, koja će publici predstaviti izbor iz onog najboljeg što nudi hrvatska arhitektura od razdoblja moderne do početka 21. stoljeća. Drugog dana skupa, u subotu 11.11. s početkom u 11 sati u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik održat će se kratki ciklus predavanja s popratnom diksusijom na temu “Modernizam – (ne)priznato naslijeđe”, a na kojem će sudjelovati Nebojša Adžić (Savez arhitekata Crne Gore), Lidija Butković Mićin (Motel Trogir), Maroje Mrduljaš (Arhitektonski fakultet Zagreb) i Dinko Peračić (Platforma 9.81). Skupom će moderirati Božo Benić i Joško Miklo.


Društvo dubrovačkih pisaca
Predstavlja se novi broj časopisa “Literat”
Dubrovnik, 16.10.2017.

U ponedjeljak 16. listopada u 19 sati u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad u Dubrovniku održat će se predstavljanje osmog broja časopisa “Literata”, godišnje revije za književnost i publicistiku čiji je izdavač Društvo dubrovačkih pisaca. Novi broj “Literata” sadrži i ciklus putopisa dubrovačkih arhitekata. Božo Benić sudjeluje s dvije priče kojima najavljuje svoju putopisnu knjigu “Misija u Tanzaniji”, a koja bi uskoro trebala izaći iz tiska. Riječ je o autobiografskoj knjizi koja u nešto više od četrdesetak priča sažima autorovo iskustvo volonterskog angažmana u Tanzaniji, te u kojoj se detaljno opisuje svakodnevni život u jednoj od najsiromašnijih i gospodarski najnerazvijenijih afričkih zemalja. “Literat” će predstaviti članovi Društva dubrovačkih pisaca i autori tekstova, a predstavljanje se održava u sklopu Mjeseca hrvatske knjige 2017.


Dubrovnik za Afriku: “Kap vode – ocean ljubavi”
Gostovanje na Radiju Mir Međugorje
Međugorje, 6.10.2017.

Ususret ovogodišnjem misijskom tjednu koji se održava od 16. do 22. listopada, organizator humanitarne akcije “Dubrovnik za Afriku: Kap vode – ocean ljubavi” gostovao je u emisiji “Radosna vijest” na Radiju Mir Međugorje. U razgovoru s urednicom emisije Anom-Marijom Buntić, Benić je predstavio djelovanje Udruge “Kolajna ljubavi” te govorio o svom volonterskom iskustvu u Africi. Također je ispričao više o velikoj humanitarnoj akciji koju je pokrenula Župa sv. Mihajla u Dubrovniku, a s ciljem izgradnje vodoopskrbnog sustava u Masai selima na sjeveru Tanzanije gdje djeluje hrvatski misionar pater Tomislav Mesić. Benić krajem ove godine po drugi put odlazi u Tanzaniju kako bi dogovorio početak izgradnje, a svi koji žele pomoći i sudjelovati u ovom velikom projektu mogu se javiti na e-mail: benic.bozo@gmail.com.


Novosti iz prakse
Otvoren “Ured ovlaštenog arhitekta Božo Benić”
Dubrovnik, 21.8.2017.

U Upisnik ureda za samostalno obavljanje poslova projektiranja i stručnog nadzora građenja Hrvatske komore arhitekata upisan je Ured za samostalno obavljanje poslova projektiranja i stručnog nadzora građenja Božo Benić, mag.ing.arch.  Poslovno sjedište Ureda nalazi se u Dubrovniku na adresi Iva Vojnovića 24, a isti je s radom započeo 21. kolovoza 2017. godine. Ured ovlaštenog arhitekta nudi sve usluge arhitektonskog projektiranja, stručno-tehničkog nadzora i tehničkog savjetovanja, kao što su ishođenje dozvola (lokacijska, građevinska i uporabna dozvola, potvrde javnopravnih tijela i sl.) i vođenje projekata (izrada projektnog zadatka i ponudbene dokumentacije, savjetovanje pri odabiru izvođača radova i projektantski nadzor). Obratite nam se s povjerenjem!


ugd
Društvo arhitekata Dubrovnik
Otvorena “Izložba ostvarenja dubrovačkih arhitekata 2012.-2016.”
Dubrovnik, 18.4.2017.

U organizaciji Društva arhitekata Dubrovnik u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik je otvorena dugo iščekivana “Izložba ostvarenja dubrovačkih arhitekata 2012.-2016.” Na izložbi je predstavljeno 39 ostvarenja, koja su podijeljena u tri kategorije – realizacije, projekti i prijedlozi. Predsjednik DAD-a Božo Benić je na svečanom otvorenju istaknuo kako je ovu izložbu potrebno promatrati kao revijalnu smotru radova na kojima je angažirano više od stotinu arhitekata, urbanista, krajobraznih arhitekata, dizajnera interijera i drugih stručnjaka. Benić je pritom posebno naglasio kako arhitekti imaju dužnost na ovakve i slične načine redovito komunicirati s javnošću, promičući arhitekturu kao dio kulture i identiteta. Izložba ostaje otvorena do 7. svibnja 2017. (Foto: UGD / Miho Skvrce)


izvrsni odbor DAD
Društvo arhitekata Dubrovnik
Izabrano novo vodstvo DAD-a
Dubrovnik, 24.11.2016.

Na redovitoj Izbornoj skupštini Društva arhitekata Dubrovnik održanoj u četvrtak 24. studenog 2016., dubrovački su arhitekti izabrali svoje novo vodstvo. Dosadašnju predsjednicu Svjetlanu Dean Jelavić naslijedio je Božo Benić, koji je u svom pozdravnom govoru zahvalio cjelokupnom prethodnom vodstvu, te najavio nastavak ranije započetih aktivnosti, ali također predstavio svoju viziju Društva, najavivši ujedno i prvi veliki projekt - veliku izložbu ostvarenja dubrovačkih arhitekata. U Izvršni odbor izabrani su Sanela Budalica Meco kao zamjenica predsjednika, te Željko Sović, Marija Beg i Aljoša Špaleta. U Nadzornom će odboru ubuduće sjedati Marija Kojaković, Maja Polzer i Đivo Krilanović, a u Sudu časti Marina Oreb, Svjetlana Dean Jelavić i Branka Martinović Vuković.

© BOŽO BENIĆ 2021.