novostiDani kreativnih i kulturnih industrija
Pecha Kucha u Lazaretima
Dubrovnik,16.11.2018.

Na završnoj večeri Dana kreativnih i kulturnih industrija koja se održala u Lazaretima, dvanaest kreativaca predstavilo je svoje projekte i priče u sklopu svjetski popularnog formata Art of Your Mind powered by Pecha Kucha. Idejni tvorci Pecha Kuche su Astrid Klein i Mark Dytham, arhitekti koji su 2003. u Japanu primijenili Power Point prezentaciju na nov i originalan način s ciljem da izlaganja učine kraćim, dinamičnijim i zanimljivijim. Ideja je da se zadana tema obradi u dvadeset slajdova čije je trajanje ograničeno na dvadeset sekundi, što prezenteru ostavlja samo šest minuta i četrdeset sekundi da objasni svoju ideju. Publika u Lazaretima imala je priliku čuti ljude različitih zanimanja, interesa i načina djelovanja, a Božo Benić govorio je o svom volonterskom iskustvu u Africi. (foto: Žarko Dragojević)


Svjetski festival arhitekture / World Architecture Festival (WAF)
Projekt “Hatching” među 12 finalista za “Water Research Prize”
Dubrovnik,1.10.2018.

Svjetski festival arhitekture objavio je listu nominiranih za nagradu istraživačkom projektu koji tematizira pitanje odnosa vode i izgrađenog okoliša – Water Research Prize. Brojni arhitekti, dizajneri i sveučilišta iz cijeloga svijeta nastojali su identificirati i svojim projektima odgovoriti na pitanja povezana s dizajnom i vodom, a u kontekstu suvremenih izazova poput klimatskih promjena, energetske učinkovitosti, globalnog zatopljenja, tehnologije gradnje, tehnologije pametnih gradova, virtualne stvarnosti, kulturnog identiteta i dr. U užem izboru nominiranih za ovu nagradu našli su se projekti koji nude mogućnosti generiranja vode iz zraka u ekstremno toplim klimatskim uvjetima. Osim projekta “Hatching – ishodište grada”, tu su još i druga rješenja čiji su autori arhitekti iz Kameruna, Bolivije, Indije, Južne Afrike, Perua, Nepala, Velike Britanije, Francuske, Nizozemske i s Bliskog istoka.


Sveučilište u Zagrebu – Arhitektonski fakultet
Upisan doktorski znanstveni studij “Arhitektura i urbanizam”
Zagreb, 29.9.2018.

Vizija doktorskoga znanstvenog studija “Arhitektura i urbanizam” promicanje je istraživanja i kritičkog oslovljavanja problema u području arhitekture i urbanizma. Ciljevi poslijediplomskog studija su: promicanje naprednih znanstvenih, istraživačkih, nastavnih i stručnih pristupa koji će unaprijediti znanstveno-istraživačke metode i suvremene spoznaje u području arhitektonskog projektiranja, urbanizma i prostornog planiranja; poticanje znanstvenoga rada te izobrazba polaznika za rad na visokoškolskim i znanstveno-istraživačkim ustanovama; izobrazba stručnjaka koji će moći samostalno istraživati i unaprjeđivati različite aspekte arhitektonske discipline te razvijati koncepcijski i prostorno-funkcionalno kompleksne arhitektonsko-urbanističke zamisli i programe u odnosu prema suvremenim društvenim dostignućima i potrebama.


Izdavačka kuća ALFA d.d.
Potpisan ugovor o izdavanju zbirke putopisnih priča
Zagreb, 10.9.2018.

U prostorijama izdavačke kuće Alfa u Zagrebu potpisan je ugovor o izdavanju autobiografske zbirke putopisnih priča o misiji u Tanzaniji. Urednica knjige Marina Katinić o rukopisu je zapisala: “Pred čitateljima se otvara kronologija jednoga putovanja u 68 kratkih nastavaka. Spretna, dinamična i živopisna naracija, obogaćena dokumentarizmom, teče u epizodnim valovima; svaka epizoda završava klimaksom koji traži razješenje u idućoj. Tekst je protkan uspjelim sinestezijskim opisima ambijenta. Pripovjedač s čitateljem dijeli dojmove susreta s ljepotom i šokantnim siromaštvom Afrike; od zebnje do ushita i molitve, preko sumnje, do nutarnjega ispunjenjenja. Tekst postavlja mnoga etička pitanja, a daje i neke govore: susret s postkolonijalnim Drugim moguć je samo uz istinsku otvorenost i solidarnost, pri čemu putnik-misionar u iskustvu ljubavi pronalazi i sebe i Boga.”


SUPREME – Podrška prostornom planiranju mora u istočnom Sredozemlju
Radionica u sklopu izrade studije slučaja Dubrovačko-neretvanske županije
Dubrovnik, 17.5.2018.

Hrvatski zavod za prostorni razvoj uz podršku Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja sudjeluje kao partner u EU projektu “SUPREME – Podrška prostornom planiranju mora u istočnom Sredozemlju”. U projektu sudjeluju ministarstva i znanstvene institucije iz Hrvatske, Italije, Grčke i Slovenije. Cilj projekta je podrška državama članicama u uspostavi sustava održivog prostornog planiranja mora i razvijanju modela prekogranične suradnje u istočnom dijelu Mediterana. U sklopu projekta odabrana su područja za koja se izrađuju pilot projekti. U hrvatskom dijelu Jadranskog mora obrađuje se područje Dubrovačko-neretvanske županije. Tim povodom u Dubrovniku se održala radionica s dionicima na regionalnoj i lokalnoj razini, a s ciljem identificiranja i razmatranja razvojnih ciljeva te konflikata i trendova u prostornom planiranju morskog područja.


Udruga “Kolajna ljubavi” i Dubrovnik za Afriku: “Kap vode – ocean ljubavi”
Uspješno zaključen drugi posjet Tanzaniji
Dubrovnik, 27.1.2018.

Dragi svi! Nakon mjesec dana u Tanzaniji ponovno sam u Dubrovniku, pa evo kratkog izvješća s puta. U prva dva tjedna boravio sam na sjeveru u regijama Arusha i Kilimanjaro, gdje sam kao volonter Udruge “Kolajna ljubavi” djeci dostavljao školarine i poklone, te vaše donacije i pomoć. Nakon toga posjetio sam patera Tomislava Mesića u Monduli Juu, susreo se s lokalnim načelnikom i obišao područje izgradnje vodoopskrbnog sustava. U trećem tjednu krenuo sam prema jugozapadu i gradovima Mbeyi i Rujewi, nakon čega sam došao u Songeu i Sirotište sv. Ante, gdje sam proveo posljednjih deset dana. U tih tridesetak dana preko 3500 prijeđenih kilometara, nebrojeno mnogo novih poznanstava i susreta, te više od 200 djece kojoj smo pomogli! Još jedno nezaboravno iskustvo i zato hvala svima vama koji ste na bilo koji način u svemu sudjelovali! Božo


Dubrovnik za Afriku: “Kap vode – ocean ljubavi”
U Tanzaniji počela izgradnja vodoopskrbnog sustava
Monduli Juu, 8.1.2018.

U selima Župe sv. Franje Asiškog u Monduli Juu u Tanzaniji započela je izgradnja velikog vodoopskrbnog sustava za koji je novac prikupljen u humanitarnoj akciji “Dubrovnik za Afriku: Kap vode – ocean ljubavi”. Tom je prigodom Božo Benić posjetio Monduli Juu, obišao područje izgradnje, te se susreo s načelnikom Općine Monduli Juu Barikijem Sumunijem Libilibijem, koji je istaknuo kako je ova investicija od neizmjernog značaja za život siromašnog stanovništva, budući da će vodoopskrbni sustav mještanima značajno pomoći u njihovoj svakodnevnoj borbi s velikim sušama i teškim bolestima. Zato još jednom hvala svima koji su sudjelovali: Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Gradu Dubrovniku, medijskom partneru Dubrovačkoj televiziji, a posebno dragim sugrađanima, koji su proteklih mjeseci nesebično izdvajali kako bi se što prije prikupio potreban iznos.


Dubrovnik za Afriku: “Kap vode – ocean ljubavi”
Humanitarna misija u Tanzaniji
Dubrovnik, 23.12.2017.

Dragi svi! Došao je napokon i taj dan – nakon dvije i pol godine 28. prosinca ponovno putujem u Tanzaniju! Osim što u Župi sv. Franje Asiškog u Monduli Juu započinjemo s izgradnjom velikoga vodoopskrbnog sustava, naš je plan obići i stanovnike plemena Masai u Ngorongoro rezervatu i regiji Kilimanjaro. Ondje ćemo dostaviti školarine i drugu humanitarnu pomoć velikom broju dječaka i djevojčica koji se školuju zahvaljujući svim dragim dobročiniteljima uključenima u projekt “Kumstva”, a koji provodi Udruga “Kolajna ljubavi”. Svoj put potom nastavljam prema jugu zemlje i Sirotištu sv. Ante u Songei, a na kraju ćemo pomoć dostaviti i djeci iz Mbeye, Rujewe i s otoka Zanzibara. Potrebe su velike, pa ako se netko od vas također želi uključiti i pomoći, neka nam se slobodno javi! Veliki pozdrav svima i čujemo se uskoro iz Afrike! Božo


Društvo arhitekata Dubrovnik
Predstavljen novi broj časopisa “Literat”
Dubrovnik, 24.11.2017.

U Galeriji Dulčić Masle Pulitika u Dubrovniku predstavljen je novi broj časopisa “Literat”. Časopis su predstavili Boris Njavro, Božo Benić i Marija Kojaković. Božo Benić je pritom naglasio kako u časopisu još od njegova prvog broja svoja djela objavljuju istaknuta imena dubrovačke kulturne scene, dodavši kako Uredništvo iz godine u godinu poziva nove i neafirmirane autore, otvarajući im prostor da svoje literarno umijeće nerijetko po prvi put izlože kritičkom sudu šire javnosti. Takva uređivačka politika, koja se ne ustručava povremeno latiti čak i eksperimentalnih, a kadikad i provokativnih literarnih izleta, časopis je premetnula u istaknutu sastavnicu kulturne ponude grada Dubrovnika, te važan čimbenik promocije i popularizacije ne samo novije dubrovačke književnosti, već književnosti općenito. (Foto: UGD / Miho Skvrce)


Društvo arhitekata Dubrovnik
Vikend s Orisom
Dubrovnik, 12.11.2017.

Ciklusom predavanja na temu “Modernizam – (ne)priznato naslijeđe” u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik je zaključena dvodnevna arhitektonska manifestacija “Vikend s Orisom”. Svoja predavanja o iskustvima zaštite modernističke arhitekture održali su Božo Benić (Društvo arhitekata Dubrovnik), Lidija Butković Mićin (Motel Trogir), Maroje Mrduljaš (AF Zagreb) i Nebojša Adžić (Savez arhitekata Crne Gore). Dan ranije, u predvorju kino dvorane Visia, otvorene su dvije izložbe – “Kontinuitet modernosti”, te izložba crteža portugalskog arhitekta Álvara Size i njegove supruge Marije Antónije Siza. Okupljene su pritom pozdravili arhitekt Andrija Rusan u ime ORIS Kuće arhitekture, veleposlanik Portugala u RH Jorge Silva Lopez, te u ime Grada Dubrovnika Orlanda Tokić, zamjenica gradonačelnika. Izložbe ostaju otvorene do kraja studenog.


Društvo arhitekata Dubrovnik
Vikend s Orisom / Dubrovnik, 10.-11.11.2017.
Dubrovnik, 3.11.2017.

Sljedećeg tjedna u Dubrovniku će se održati dvodnevni arhitektonski skup “Vikend s Orisom”. Tim će se povodom u petak 10.11. u 19 sati u predvorju kino dvorane Visia otvoriti dvije izložbe – izložba crteža portugalskog arhitekta Álvara Size i njegove supruge Marije Antónije Siza, te izložba “Kontinuitet modernosti”, koja će publici predstaviti izbor iz onog najboljeg što nudi hrvatska arhitektura od razdoblja moderne do početka 21. stoljeća. Drugog dana skupa, u subotu 11.11. s početkom u 11 sati u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik održat će se kratki ciklus predavanja s popratnom diksusijom na temu “Modernizam – (ne)priznato naslijeđe”, a na kojem će sudjelovati Nebojša Adžić (Savez arhitekata Crne Gore), Lidija Butković Mićin (Motel Trogir), Maroje Mrduljaš (Arhitektonski fakultet Zagreb) i Dinko Peračić (Platforma 9.81). Skupom će moderirati Božo Benić i Joško Miklo.


Društvo dubrovačkih pisaca
Predstavlja se novi broj časopisa “Literat”
Dubrovnik, 16.10.2017.

U ponedjeljak 16. listopada u 19 sati u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad u Dubrovniku održat će se predstavljanje osmog broja časopisa “Literata”, godišnje revije za književnost i publicistiku čiji je izdavač Društvo dubrovačkih pisaca. Novi broj “Literata” sadrži i ciklus putopisa dubrovačkih arhitekata. Božo Benić sudjeluje s dvije priče kojima najavljuje svoju putopisnu knjigu “Misija u Tanzaniji”, a koja bi uskoro trebala izaći iz tiska. Riječ je o autobiografskoj knjizi koja u nešto više od četrdesetak priča sažima autorovo iskustvo volonterskog angažmana u Tanzaniji, te u kojoj se detaljno opisuje svakodnevni život u jednoj od najsiromašnijih i gospodarski najnerazvijenijih afričkih zemalja. “Literat” će predstaviti članovi Društva dubrovačkih pisaca i autori tekstova, a predstavljanje se održava u sklopu Mjeseca hrvatske knjige 2017.


Dubrovnik za Afriku: “Kap vode – ocean ljubavi”
Gostovanje na Radiju Mir Međugorje
Međugorje, 6.10.2017.

Ususret ovogodišnjem misijskom tjednu koji se održava od 16. do 22. listopada, organizator humanitarne akcije “Dubrovnik za Afriku: Kap vode – ocean ljubavi” gostovao je u emisiji “Radosna vijest” na Radiju Mir Međugorje. U razgovoru s urednicom emisije Anom-Marijom Buntić, Benić je predstavio djelovanje Udruge “Kolajna ljubavi” te govorio o svom volonterskom iskustvu u Africi. Također je ispričao više o velikoj humanitarnoj akciji koju je pokrenula Župa sv. Mihajla u Dubrovniku, a s ciljem izgradnje vodoopskrbnog sustava u Masai selima na sjeveru Tanzanije gdje djeluje hrvatski misionar pater Tomislav Mesić. Benić krajem ove godine po drugi put odlazi u Tanzaniju kako bi dogovorio početak izgradnje, a svi koji žele pomoći i sudjelovati u ovom velikom projektu mogu se javiti na e-mail: benic.bozo@gmail.com.


Novosti iz prakse
Otvoren “Ured ovlaštenog arhitekta Božo Benić”
Dubrovnik, 21.8.2017.

U Upisnik ureda za samostalno obavljanje poslova projektiranja i stručnog nadzora građenja Hrvatske komore arhitekata upisan je Ured za samostalno obavljanje poslova projektiranja i stručnog nadzora građenja Božo Benić, mag.ing.arch.  Poslovno sjedište Ureda nalazi se u Dubrovniku na adresi Iva Vojnovića 24, a isti je s radom započeo 21. kolovoza 2017. godine. Ured ovlaštenog arhitekta nudi sve usluge arhitektonskog projektiranja, stručno-tehničkog nadzora i tehničkog savjetovanja, kao što su ishođenje dozvola (lokacijska, građevinska i uporabna dozvola, potvrde javnopravnih tijela i sl.) i vođenje projekata (izrada projektnog zadatka i ponudbene dokumentacije, savjetovanje pri odabiru izvođača radova i projektantski nadzor). Obratite nam se s povjerenjem!


ugd
Društvo arhitekata Dubrovnik
Otvorena “Izložba ostvarenja dubrovačkih arhitekata 2012.-2016.”
Dubrovnik, 18.4.2017.

U organizaciji Društva arhitekata Dubrovnik u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik je otvorena dugo iščekivana “Izložba ostvarenja dubrovačkih arhitekata 2012.-2016.” Na izložbi je predstavljeno 39 ostvarenja, koja su podijeljena u tri kategorije – realizacije, projekti i prijedlozi. Predsjednik DAD-a Božo Benić je na svečanom otvorenju istaknuo kako je ovu izložbu potrebno promatrati kao revijalnu smotru radova na kojima je angažirano više od stotinu arhitekata, urbanista, krajobraznih arhitekata, dizajnera interijera i drugih stručnjaka. Benić je pritom posebno naglasio kako arhitekti imaju dužnost na ovakve i slične načine redovito komunicirati s javnošću, promičući arhitekturu kao dio kulture i identiteta. Izložba ostaje otvorena do 7. svibnja 2017. (Foto: UGD / Miho Skvrce)


izvrsni odbor DAD
Društvo arhitekata Dubrovnik
Izabrano novo vodstvo DAD-a
Dubrovnik, 24.11.2016.

Na redovitoj Izbornoj skupštini Društva arhitekata Dubrovnik održanoj u četvrtak 24. studenog 2016., dubrovački su arhitekti izabrali svoje novo vodstvo. Dosadašnju predsjednicu Svjetlanu Dean Jelavić naslijedio je Božo Benić, koji je u svom pozdravnom govoru zahvalio cjelokupnom prethodnom vodstvu, te najavio nastavak ranije započetih aktivnosti, ali također predstavio svoju viziju Društva, najavivši ujedno i prvi veliki projekt - veliku izložbu ostvarenja dubrovačkih arhitekata. U Izvršni odbor izabrani su Sanela Budalica Meco kao zamjenica predsjednika, te Željko Sović, Marija Beg i Aljoša Špaleta. U Nadzornom će odboru ubuduće sjedati Marija Kojaković, Maja Polzer i Đivo Krilanović, a u Sudu časti Marina Oreb, Svjetlana Dean Jelavić i Branka Martinović Vuković.

© BOŽO BENIĆ 2018.